I höstens programserie får publiken träffa praktiserande konstnärer och höra mer om performancekonsten i ett dagsaktuellt teoretiskt perspektiv.
Den performativa konsten undersöker ofta en kroppslig närvaro i rummet och utgör en egen genre med kopplingar till teater, dans, videokonst och ritual. Genom historien har performancecekonsten förhållit sig till mänskliga kriser, transformationer, intimitet och starka känslor. Konstnären och publiken delar en gemensam erfarenhet samtidigt, i samma rum.
Programmet skapas av Konstföreningen Auras programgrupp, som består av konstnärerna Marit Lindberg och Henrik Lund Jørgensen.
Plats: Lunds konsthall, Mårtenstorget 3. Fri entré.
Elin Lundgren och Petter Pettersson från Lilith Performance Studio i Malmö kommer föreläsa om den performativa konstens relation till resten av samtidskonsten, utifrån sina perspektiv som konstnärer, curatorer och konstnärliga ledare för Sveriges enda renodlade performancescen.
Lilith Performance Studio är en oberoende konstorganisation och arena för praktisk konstnärlig forskning med inriktning på nyproducerade bildkonst-performance. Lilith Performance Studio, som grundades 2007 av konstnärerna och curatorerna Elin Lundgren & Petter Pettersson, initierar nya exceptionella performance och visar de för en stor publik. Studion skapar nya storskaliga performanceverk genom att bjuda in bildkonstnärer från hela världen, vissa som aldrig har arbetat live tidigare.
Sedan starten har Lilith Performance Studio curaterat och producerat över 55 storskaliga platsspecifika performanceverk i samarbete med konstnärer från hela världen, både yngre och etablerade såsom; Tori Wrånes (NO), Laura Lima (BRA), Melati Suryodarmo (IND), Henrik Lund Jørgensen (DK/SE), Angelica Mesiti (AUS), Liina Siib (EST), Ulla von Brandenburg (DE), Yingmei Duan (CHN), mfl.
Ingela Ihrman är verksam i Sverige och internationellt med utställningar, uppdrag och egeninitierade projekt i och utanför befintliga konstrum. Hennes arbetssätt är brett och omfattar bland annat performance, skulptur, video och text. Hon tog examen från Konstfacks masterprogram Konst i offentligheten 2012 och bor och arbetar sedan 2014 i Malmö.
Ingela beskriver själv sitt konstnärskap så här:
"Starka känslor i vardagen, det svåra och underbara med relationer och en kärleksfull blick vänd mot det vi kallar för Naturen löper igenom mitt konstnärskap. Jag iscensätter situationer för att undersöka vad det innebär att vara människa, konstnär eller vid liv, ofta med hjälp av egentillverkade kostymer. I min föreläsning kommer jag berätta om och visa videor eller bilder från några av mina arbeten."
Ellen Suneson om hoppet om konstens politiska potential - och dess följder.
Ellen Suneson arbetar som lärare vid den genusvetenskapliga institutionen i Lund. Under vårterminen 2022 disputerade hon i konsthistoria och visuella studier med avhandlingen Portraying Unease: the Art and Politics of Uncomfortable Attachments (Göteborg: Makadam).
I sin föreläsning problematiserar hon tron på konstens performativa politiska potential och för fram argumentet att en betraktares förhoppning om konstens politiska effekter riskerar att lyfta fram vissa tolkningar av verk på bekostnad av andra. I föreläsningen diskuteras hur associationen mellan konstverk/konstnär och politisk radikalitet, förändring och emancipation delvis har sina rötter i modernistiska ideal om autonomi. Föreläsningen tar sin utgångspunkt i ett antal konstverk som på olika sätt porträtterar hur själva hoppet om konsten som en källa till politisk förändring även kan utgöra en källa till depression, osäkerhet, självtvivel, och genans.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Lunds konsthall - en del av Lunds kommun