Sommarlovsverkstad

2024 bjuder vi in lokala konstnärer att hålla i verkstäder för barn och unga utifrån sina egna konstnärskap.

Konstnärer på besök i verkstaden: LealVeileby

Släng inte: Laga, lappa och pyssla om!

Vid tre tillfällen under sommarlovet anordnas workshops med den svensk-portugisiska konstnärsduon LealVeileby (António Leal, 1976 och Jesper Veileby, 1985) som är baserade i Malmö.

Datum och tid

  • 23 juli klockan 13-15
  • 27 juli klockan 13-15
  • 28 juli klockan 13-15

Om sommarlovsverkstad

Workshopen riktar sig till barnfamiljer och passar barn och unga från 6 år och uppåt. Material för lagning tillhandahålls, samt pyssel på temat för de allra minsta.

Ingen föranmälan behövs utan det är bara att komma.

Konstnärsduon LealVeileby håller i en workshop där alla är välkomna att ta med sig saker för lagning! Har du något där hemma som kanske går att laga och använda igen i stället för att slänga?

Tillsammans jobbar vi praktiskt och kreativt med att laga, samtidigt som vi tänker på hur vi aktivt kan ta hand om och reparera saker för att hålla dem borta från att hamna på soptippen.

Med lim, ståltråd, spik, tejp, lapp och tråd utför vi tillsammans lätta lagningar av ting som gått sönder. Kanske det är en favoritleksak som behöver nytt liv, ett husgeråd som troget har varit med och slitit lite för länge, ett klädesplagg som med lite lappande kan vara med ett tag till, eller varför inte ta med den där engångs prylen som man annars inte tänker på mer än en gång?!

Att laga och lappa kan ses som en radikal handling i en värld byggd kring slit-och-släng. Tillsammans pratar vi om vikten i att värdesätta saker kring oss, behovet av att reparera saker i vår vardag samt varför det är viktigt att minska svinnet i samhället.

Om konstnärsduon

LealVeileby (António Leal, 1976 och Jesper Veileby, 1985) är en portugisisk-svensk konstnärsduo bosatt i Malmö och verksamma i Sverige och Portugal. Både är utbildade på Konsthögskolan i Malmö vid Lunds universitet och arbetar med video, objekt, installation och foto. Duon använder sig ofta av ett queer/magiskt ramverk för att undersöka och omtolka vetenskapliga, politiska och kulturella antaganden om världen.

Workshopen på Lunds Konsthall tar sin utgångspunkt i duons arbete Domestic Heroes, i vilket duon i samarbete med António Leals far Ismael Leal lagar enkla vardagsföremål och ger dem nytt liv och höjd status. Delar ur serien Domestic Heroes visades senast på Malmö Konsthall 2023 under grupputställningen ”I staden växer ett fält – 50 konstnärer i Malmö”.