20 januari – 18 mars 2007.

Det möjligas konst

Det nya årets första utställning på Lunds konsthall handlar om vad som är möjligt i konsten. Finns det någonting som är omöjligt?

En mörkhårig kvinna visas på en skärm som till hälften är dold av ett draperi.

Konstnärer

Miriam Bäckström, Kira Carpelan, Ion Grigorescu, Arturas Raila, Raqs Media Collective: Jeebesh Bagchi, Monica Narula, Shuddhabrata Sengupta.

Utställningen har inspirerats av filosofen Henri Bergsons tanke att ”det är det verkliga som gör sig möjligt, och inte det möjliga som blir verkligt”. Motsatsen, påpekar Bergson, skulle innebära att vårt handlande inte vore fritt. Det möjligas konst tar fasta på just friheten: konstens frihet att pröva sig själv och världen.

Miriam Bäckström

Miriam Bäckström är en av våra främsta samtida konstnärer, som bl.a. representerat Sverige på Venedigbiennalen 2005. Spekulation har blivit den viktigaste metoden i hennes nyare arbeten, som bygger på ett nära samarbete med skådespelare, konstnärer och andra intellektuella och presenteras i form av filmer, fotografier och texter. Under mer än ett år har Miriam Bäckström samarbetat med konststudenten Kira Carpelan. Hon har fått tillgång till hennes material, kontakter och finansieringskällor och skapar Miriam Bäckströms kommande separatutställning på Färgfabriken i Stockholm. I Lunds konsthall premiärvisas Kira Carpelan Miriam Bäckströms egen film om deras samarbete.

Ion Grigorescu

Ion Grigorescu håller nu på att erkännas som en av de mest intressanta europeiska konstnärerna i sin generation. Han har länge varit alltför okänd utanför hemlandet Rumänien, som han dock representerade på Venedigbiennalen 1997. Begreppet självreflektion beskriver väl hans arbete med att omarbeta och omformulera sin mångfacetterade produktion från 1970-talet: måleri, teckning, fotografi, film, performance, texter. Ion Grigorescus konst har både politisk och psykologisk sprängkraft. I Lunds konsthall visas Med fötterna på jorden. Detta är en ny version av den omfattande retrospektiva installation av trettio år gamla fotografier som han satte samman för Salzburger Kunstverein 2006. Dessutom visas ett urval av hans filmer.

Arturas Raila

Arturas Raila från Litauen är en av de mest konsekventa och nyskapande konstnärerna idag. Han deltog bl.a. i uställningen Vi – Intentional Communities på Rooseum i Malmö 2001. Arturas Raila använder uttrycket artikulation för att beskriva sitt konstnärliga arbete, som under de sista tio åren främst handlat om att undersöka olika marginella grupper (konstprofessorer, amatörpoeter, litauiska högerextremister, bilentusiaster) och försöka förstå deras tänkande. I Lunds konsthall visas Jordens kraft, en serie fotografier av förkristna kultplatser i Litauen. Verket markerar en ny fas i hans konstnärskap, där numera “den perfekta bilden” står i fokus.

Raqs Media Collective

Raqs Media Collective (består av Jeebesh Bagchi, Monica Narula, Shuddhabrata Sengupta) är den internationellt kanske mest kända konstnärsgruppen från Indien. De har deltagit i bl.a. Documenta 11, 2002 och i Venedigbiennalerna 2003 och 2005. Medlemmarna har sin bakgrund i dokumentärfilm och filosofi, och driver också forsknings- och intermediaprojektet Sarai i New Delhi. De har fått det ganska ovanliga uppdraget att göra en illustration till idéerna bakom utställningen och har skapat verket investering % försäkring, som i rörliga bilder och fotografiska affischer diskuterar dessa finansiella operationer och vad de berättar om vår inställning till möjligheter och risker. Dessutom visas textverket Please Do Not Touch the Work of Art.

Kurator: Anders Kreuger

Fotograf: Terje Östling