18 mars – 7 maj 2017

We Have A Dream. Om mod, medmänsklighet och människans rättigheter

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Syftet med utställningen och boken We Have a Dream är att inspirera alla till att våga följa sina drömmar, stora som små, nu eller långt senare i livet. Att drömma ger kraft och mod.

Svartvita porträttfoton av en man med en sol-illustration bakom sig och en ung kvinna i sjal som visar upp sin överarm.
Ai Wei Wei & Malala. Foto: Albert Wiking

Lunds konsthall visar ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under åren 2002–2016. Till varje porträtt hör en berättelse, och tillsammans vill de visa att ingenting är omöjligt. Utställningen är ett dokument över vår tid med några av världens mest inflytelserika personligheter sida vid sida med ungdomar och andra vanliga människor som verkligen vill påverka i sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och står upp för sina värderingar.

We Have a Dream är i grunden ett fotoprojekt, men ambitionerna sträcker sig långt utanför porträttens ramar. Initiativtagarna Albert Wiking, som porträtterat de medverkande, och Oscar Edlund, som intervjuat, vill bidra till en mänskligare värld genom att framhålla de goda exemplen. Ett myllrande nätverk av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl nått fram har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.

– Både vi och de porträtterade är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka genom en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska föra berättelserna vidare och själva inspireras till handling. För att faktiskt ha lyckats ro i land med det här tror jag det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.

– Det har varit en lång resa. Det tog mellan fyra och sju år att få med Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Dalai lama och Jane Goodall i projektet. Den gemensamma nämnaren för alla medverkande är att de har en berättelse som berör, berättar Oscar Edlund.

Bland de porträtterade märks medlemmarna i punkbandet Pussy Riot och den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei – personer som står upp för demokrati. Det gör även världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt till skolgång. Här medverkar också människorättsdomaren Navi Pillay, musikerna Annie Lennox, Quincy Jones, Zara Larsson, Patti Smith och Timbuktu, modellen och skådespelaren Ruby Rose, författarna Chimamanda Ngozi Adichie och Yeonmi Park, liksom FN-tjänstemännen Anders Kompass och Jan Eliasson.

En av de första att fotograferas var utrikesminister Anna Lindh. Porträttet togs i Lund och intervjun skulle ske vid en senare tidpunkt. Men en kort tid därefter bragtes hon om livet i ett brutalt vansinnesdåd. Hennes avtryck lever kvar i denna utställning.

Om Albert Wiking och Oscar Edlund

Albert Wiking (1956), initiativtagare, fotograf och formgivare. Wiking har ett flertal utställningar och böcker bakom sig, däribland Eldvatten (1998) om kända och okända människors relation till alkohol, som först visades i Lunds konsthall och sedan turnerade under flera år och sågs av över en miljon besökare.

Oscar Edlund, (1979), initiativtagare, ansvarig för intervjuer och rekrytering. Edlund har tidigare arbetat för Sveriges Television, H.M. Konungens stiftelse Ungt Ledarskap och Nobelstiftelsen. Wiking och Edlund har tidigare tillsammans producerat boken och utställningen Rött – Mellan Kärlek och Revolution (2001).

Om utställningen

Daniel Rydén har skrivit texten och Henrik Lörstad har gjort ljuddesignen till utställningen.
Ladda ner ljudboken We Have A Dream

Uppläsare är Elisabeth Åsbrink och David Åsbrink.

Läs gärna mer om projektet på We have a dreams webbplats

Lunds konsthalls kuratorer: Paula Ludusan och Debora Voges.

Fotograf: Emil Nilsson (installationsbilder)

Fotograf: Albert Wiking (porträtt).