Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.
Filmvisning: Elisabeth Heilmann Blinds dansföreställning Angerlarsimaffeqanngitsoq/Den hemlösa. Lördagen den 29 maj och söndagen den 30 maj 2021. Med start varje heltimme under Lunds konsthalls öppettider.
I samband med den pågående utställningen Värstascenario. Fyra konstnärer från Grönland har Lunds konsthall producerat en film om den medverkande konstnären Elisabeth Heilmann Blinds dansföreställning Angerlarsimaffeqanngitsoq/Den hemlösa (2019). I vår kritikerrosade utställning ingår redan ett bildspel med dokumentationsfotografier från samma dansverk tagna av fotofirman Akvafjell i Granö, Västerbotten.
Elisabeth Heilmann Blind står för idén och framförandet. Det är hon som är dansaren i både den ursprungliga föreställningen och i dess filmatiserade version, båda skapade i samarbete med den sydsamiska koreografen Ada Einmo Jürgensen och med den finske musikern Tuomas Rounakari, som har bidragit med musiken. Produktionen stöddes av Urfolksspår/Indigenous Traces, ett internationellt residensprogram för urfolkskonstnärer inom olika discipliner upprättat i Granö vid Umeälven på initiativ av den sydsamiske konstnären Tomas Colbengtsson.
Angerlarsimaffeqanngitsoq/Den hemlösa premiärvisades i Granö i maj 2019. Nu, i april 2021, har Elisabeth Heilmann Blind, Ada Eino Jürgensen och Tuomas Rounakari samlats i Kiruna, där Heilmann Blind bor, för att föreställningen ska kunna dokumenteras. Den 45 minuter långa filmen är inspelad och klippt av Hans Carlsson.
Shamankvinnan Meqqu, från ett litet samhälle i Västgrönland, får till uppgift att resa ut på sitt livs resa till den stora världen och hämta tillbaka en ung mans själ som har gått förlorad. Under resans gång går något fruktansvärt fel och hon hamnar plötsligt i en fängelsecell i Danmark 1978. I samma cell vaknar en ung man upp.
Verket är en högst personlig berättelse om att misslyckas i livet och gång på gång falla offer för sig själv och sina omständigheter, men trots detta resa sig och gå vidare och leva det liv som var tänkt att levas. Berättelsen är fiktiv men är starkt inspirerad av Heilmann Blinds egna erfarenheter i det gamla Grönland, som går många generationer tillbaka, och fram till idag.
Filmen visas endast under utställningens sista helg, men finns tillgänglig på youtube-kanalen Lunds konsthall Play.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Lunds konsthall - en del av Lunds kommun