Länk till startsidan

21 maj – 28 augusti 2022

Gülsün Karamustafa — After the Cosmopolis

Gülsün Karamustafa (född 1946 i Ankara, Turkiet) är en av de mest erkända turkiska samtidskonstnärerna. Utställningen ger en heltäckande översikt av hennes omfattande produktion, inklusive några konstverk särskilt framtagna för detta tillfälle.

Gülsün Karamustafa, Mermaid, 1986.
Gülsün Karamustafa, Mermaid, 1986.

Karamustafas konstnärliga arbete och liv är intimt förknippade. I sina verk reflekterar hon dels över relationen mellan man och kvinna i ett föränderligt Turkiet, och dels över den alltmer påtagliga förlusten av Istanbuls mångkulturella klimat. Det framgår tydligt att det är ett konstnärskap som arbetar i en auktoritär regim, i ett sammanhang som inte stöder yttrandefrihet. Det är en situation som många länder står inför idag, också i Europa. Karamustafa är en konstnär som förhåller sig till och svarar på de förändringar och konflikter som äger rum i hennes eget hemland. För en västeuropeisk publik kan det vara både okänt och välbekant på samma gång.

Utställningen är ett samarbete med Van Abbe Museum i Eindhoven, Holland. Vi har valt att behålla utställningens engelska titel, After the Cosmopolis, men cosmopolis betyder världsstat och kosmopolit står för världsmedborgare, någon som känner sig hemma i olika kulturer och ser alla människor som jämställda. Lunds konsthalls uppdrag är bland annat att vara ett fönster ut mot världen, och som en del i detta lyfter vi underskattade men viktiga röster också internationellt sett.

Gülsün Karamustafa har en examen från Istanbul State Fine Arts Academy från 1969. Sedan 1970-talet har hon ansetts vara en visionär som ger mening och form åt personlig frihet i konsten, och som sådan har hon haft ett enormt inflytande på yngre generationer turkiska konstnärer. Hennes verk finns i internationella samlingar inklusive Guggenheim i New York, USA; Tate Modern i London, Storbritannien och Van Abbemuseum i Eindhoven, Holland.

Kurator: Charles Esche

Lunds konsthall - en del av Lunds kommun