Att lyssna till staden

Välkommen till filmvisning av ”Att lyssna till staden” (16 min) på Klostergårdsdagen den 9 september mellan 12.30 och 14.00. Visningen sker i källaren under Klostergårdens bibliotek, Nordanväg 11B, Lund.

Filmen ”Att lyssna till staden” är en del av ett offentligt konstverk med samma namn som gestaltas av bildkonstnären Maj Hasager och kompositören Ask Kæreby. Verkets invigning i kvarteret Klostergården är planerad under 2024.

Hasager och Kæreby har samarbetat med elever från Lunds kulturskolas kammarorkester sedan projektet inleddes i januari 2022. De har tillsammans fångat upp och återskapat stadens ljud. Detta har resulterat i en gemensam komposition, där områdets ljud undersöks och tolkas i samspel med orkesterns akustiska instrument. I juni 2022 framfördes kompositionen i Klostergårdens plaskdamm. Orkestern vävde då samman ljudfragment från kvarteret med instrumentens tolkning av liknande ljud, alltså ett uttryck långt från traditionell orkestermusik.

Det offentliga konstverket ”Att lyssna till staden” utvecklas tillsammans med Klostergårdsbor och i samarbete med kulturskolan i Lund och Lunds konsthall.

Under Klostergårdsdagen kommer konstnärerna att göra intervjuer med personer som har anknytning till Klostergården. Intervjuerna blir sedan en del av det offentliga konstverket.

Maj Hasager är en dansk konstnär verksam i Köpenhamn, Danmark. Hon utgår från dialoger i sitt konstnärskap, där hon främst arbetar med text, ljud, video och foto. Hasager är rektor för Konsthögskolan i Malmö.

Ask Kæreby är en dansk tonsättare verksam i Köpenhamn, Danmark. Hans konstnärliga praktik är tvärvetenskaplig och forskningsbaserad. Kæreby arbetar med experimentell komposition, ljudlandskap och elektroakustisk musik.

Stillbild: ”Att lyssna till staden”, 2023 Maj Hasager & Ask Kæreby

Hjälpte informationen på denna sida dig?