Konstkollektivet

Konstkollektivet är en podcast som fördjupar och breddar analysen av olika teman i Lunds konsthalls utställningsverksamhet. Podden finns tillgänglig för alla som är intresserade och har som mål att främja ett nyanserat samtal om samtidskonstens olika uttryck och former. Vi finns där poddar finns. Sök på Konstkollektivet!

Formen för podcasten varierar och rör sig från reportage och litterära inslag till intervjuer och panelsamtal. Konstkollektivet produceras och programleds av konstnären och kuratorn Hans Carlsson. Musiken är gjord av Arvid Alfredsson Grahn.

Podcasten på Spotify

Träkonstruktion i El Warchas verkstad på Documenta. Foto: Hans Carlsson.
Träkonstruktion i El Warchas verkstad på Documenta. Foto: Hans Carlsson.

Avsnitt 6. Om Documenta 15

Avsnitt nummer sex av konstkollektivet handlar om Documenta 15 som visas i Kassel i Tyskland till och med den 25 september 2022. En kort bakgrund till den anrika jättekonsthändelsen ges i programmet, som annars består av intervjuer med några av årets deltagare. Medverkande: Ralph L. Rumbles från Salikhain kolektib, Nao Maltese och Marlène Halguevache från El Warscha, Carlota Mir och Sara Alberani från Trampolinhuset.

Mer om Documenta

Artiklarna som nämns i avsnittet:
Om Documenta i Flamman

Om Documenta i Ord&Bild

Carlota Mir och Sara Alberani från danska Trampolinhuset. Foto: Hans Carlsson
Carlota Mir och Sara Alberani från danska Trampolinhuset. Foto: Hans Carlsson

Avsnitt 5. Med Mariana Manner

Ett samtal med konstnären Mariana Manner om hennes konstnärskap. Om Manners konstnärliga utveckling, det mångåriga samarbete med arkitekten Bernt Nyberg och det offentliga verk som de två utvecklade för Katedralskolan i Lund 1969. Ett projekt som aldrig realiserades, men som nu planeras för Kunskapsparken i stadsdelen Brunnshög. Mariana Manner deltar med skisser inför, och arbetsmaterial kring, detta verk i den aktuella utställningen The Playground Project (tom 8 maj, 2022) i konsthallen.


Mariana Manner och Bernt Nyberg, Gestaltningsuppdrag för Katedralskolan i Lund 1969 ©ArkDes, ARKM.1985-16-984
Katarina Wadstein MacLeod. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Avsnitt 4. Med Katarina Wadstein MacLeod

Ett samtal med Katarina Wadstein MacLeod, professor i konstvetenskap, om hennes nyutgivna bok Från flux till fest: Den internationella konsten i Lunds konsthall 1965-1967, som publicerats av Lunds konsthall i samarbete med Södertörns högskola. Vi får ta del av ett stycke alltför otillräckligt utforskad och spridd historia, när den internationella och experimentella konsten, då med säte i Paris, kom till Lund och den svenska konstscenen.

Boken tar avstamp i fyra händelser mellan åren 1965 och 1967: en Fluxuskväll i Lund (1965), utställningen Le merveilleux moderne. Det underbara moderna. Det underbara idag (1965), tre fluxuskvällar i Lund organiserade av BEN (egentligen Paul-Armand Gette, 1967) samt utställningen Superlund (1967), som curaterades av konstkritikern Pierre Restany.

Eje Högestätt (1921–1986) var chef på Lunds konsthall mellan åren 1957–66.

Från flux till fest finns att köpa på Lunds konsthall, i välsorterade konstbokhandlar och på internetbokhandlar som Bokus och Adlibris.


Illustration av ett ansikte parallellt med en text där det står Konstringar.

Avsnitt 3. Med Maria Lind

Intervju med Maria Lind om hennes nyligen utgivna bok Konstringar – Vad gör samtidskonsten?

Fotomontage med en man och en kvinna med texten "om tiden och vattnet" i mitten.

Avsnitt 2. Med Amelie Björck

"Stora Isbjörnen lider just nu”. Konsten att skildra en klimatkatastrof

Om vad det innebär att försöka göra konst om, och under inflytande av, en pågående klimatkatastrof. Hans Carlsson samtalar med Litteraturvetaren Amelie Björck om Andri Snær Magnasons bok Om tiden och vattnet och Jonas Gren läser ur sin diktsamling Antropocen från 2016.

Imri Sandström

Avsnitt 1. Med Imri Sandström

Konstkollektivet besöker konstnären Imri Sandström i ateljén i Brösarp. Intervjun kretsar i stora delar kring Sandströms avhandling i Litterär gestaltning Tvärsöver otysta tider: Att skriva genom Västerbottens och New Englands historier och språk tillsammans med texter av Susan Howe.

Avhandlingen finns på Göteborgs universitets webbplats

Hjälpte informationen på denna sida dig?