Renoveringar

En stor del av arbetet med Lunds offentliga konstverk består i bevarande och vård. I detta ingår kontinuerlig bevakning och rengöring av den offentliga konsten som står placerad utomhus eller i offentliga lokaler.

Konsten kan förfalla på grund av ålder, men som också kan ha råkats skadas eller ha blivit utsatt för åverkan av något slag. Arbete omfattar också lagring, vård och nyinramning av löskonsten som förhållandevis ofta byter plats i kommunen. Alla konstverk i Lunds kommuns ägo är försäkrade och ska vid skada eller förlust anmälas till Lunds konsthall.

Rekonstruktion av kanonerna till Monumentet i Lund

Monumentet i Lund uppfördes i slutet av 1800-talet till minne av slaget vid Lund 1676. Hösten 2019 stals fem kanoner från Monumentet. På uppdrag av Lunds kommun rekonstruerade Rosengrens gjuteri i Limhamn de försvunna kanonerna.

Eduardo Chillida, Rymdfält av frid

Eduardo Chillidas "Rymdfält av frid", från 1972, som har sin placering på Stortorget är tillfälligt borttagen. Den ska åter igen placeras på Stortorget efter det att torget gjorts om och det beräknas ske under 2025. Eftersom skulpturen är känslig, ska den inte placeras ut på en tillfällig plats. När den väl installeras igen behöver det vara med ett permanent hänseende.

Kontakt

För frågor om kommunens fasta offentliga konstverk kontakta Emil Nilsson, projektledare offentlig konst.
E-post: emil.nilsson@lund.se

Frågor om LundArt kontakta Elin Aspeklev, projektledare urban konst.
E-post: elin.aspeklev@lund.se

Frågor som rör specifikt konstsamlingen kontakta Olof Broström, teknisk samordnare.
E-post: olof.brostrom@lund.se.


Hjälpte informationen på denna sida dig?