Att framställa historia: perestrojkan, en fallstudie

Filmvisning och diskussion i Lunds konsthall.

Alexander Skidan, poet, översättare och medlem av arbetsgruppen Sjto delat’? (”Vad bör göras?”)
Dmitrij Vilenskij, konstnär, redaktör för tidningen Sjto delat’?
Elena Zdravomyslova, professor i genusforskning, European University, St Petersburg
Moderator: Anders Kreuger, utställningsintendent, Lunds konsthall

Under den pågående utställningen Efter Eisenstein anordnar Lunds konsthall i samarbete med U-TURN, kvadriennalen för samtidskonst i Köpenhamn, en kväll med filmvisning och diskussion om dagens Ryssland. Frågan som ställs är ”Vad hände med perestrojkan i Sovjetunionen på 1980-talet?”

Arbetsgruppen Sjto delat’? i St Petersburg består av konstnärer, författare och teoretiker. Den har lånat sitt namn från en berömd utopisk roman av Nikolaj Tjernysjevskij från 1863. ”Vad bör göras?” var också en fras som Lenin ofta använde, och den passar i själva verket i varje historiskt och socialt sammanhang. Arbetsgruppen är för närvarande främst intresserad av att undersöka det utopiska idéinnehållet i den sovjetiska kulturen och hur det kunde föras vidare i dagens ryska samhälle.

Kontrasten är stor mellan Ryssland idag och för 17 år sedan, när statskuppen i augusti 1991 just hade misslyckats och Sovjetunionen gick mot sitt slutliga sammanfall. I filmen Perestrojka-sångspelet. Segern över kuppen (2008, 26 min) har Sjto delat’ gestaltat de drömmar och förhoppningar som artikulerades under perestrojkan och vad som hänt med tron på en demokratisk framtid för Ryssland. Filmen, som är tonsatt av kompositören Michail Krutik, lånar sin form från den antika grekiska tragedin, med fem karaktärer och en kör. Dessutom visas Perestrojka-krönikan (2008, 17 min), en sammanställning av arkivfilmer från demonstrationer och andra händelser i Leningrad/St Petersburg under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.


En utförligare beskrivning av filmerna och diskussionen, skriven på engelska av Dmitrij Vilenskij, bifogas.

Evenemanget är en del av det europeiska utbytesprojektet Opening Hours, ett samarbete mellan Lunds konsthall, U-TURN i Köpenhamn, Berlinbiennalen, konsthallen Mücsarnok i Budapest och kulturtidskriften IDEA i Cluj (Rumänien) som genomförs med stöd från EU:s kulturprogram, Restore Hope. Se mej!

Kurator: Anders Kreuger, Åsa Nacking
Samarbete med biografen Kino, Lund