10 september 2022 – 29 januari 2023

Arkiv S

Bakom projektet Arkiv S står konstnären och den antifascistiska aktivisten Simon Ferner.

I projektet Arkiv S gräver Ferner fram delvis bortglömda/bortträngda berättelser i svensk historia, händelser där människor skadats eller dödats av personer som bekänner sig till en fascistisk eller nazistisk ideologi.

I utställningen BEHOLD, WE ARE HERE visades verket “För Mostafa Ennadja 1990”. Mostafa Ennadja, en tjugotreårig marockansk man, misshandlades till döds i centrala Lund den 20 januari 1990, när han var på semester i Sverige. Verket består av två delar. En återskapad version av den affisch som Mostafas vänner satte upp runt om i staden till hans minne. Affischen är återskapad i ett stort format, tryckt på en canvasduk. I det högra hörnet återfinns den artikel som publicerades i en lokal dagstidningen dagen efter mordet.  Nedanför artikeln står det skrivet med stora svarta bokstäver: “I FRAMTIDEN, VI MÅSTE RESPEKTERA VARANDRA!”.

Verkets andra del tar plats i det offentliga rummet. En minnesplatta, med en gravyr i samma gröna färg som återfinns på Marockos flagga, uppsatt vid Knut den Stores torg, platsen där Mostafa miste livet. Minnesplattan återfanns på platsen under utställningens period.

Ferners konstnärskap väcker frågor om vilka händelser och vilkas berättelser som blir en del av en stads kollektiva minne; vilka händelser lämnar fysiska spår efter sig och vilka försvinner i stadens många lager?

Projektet är ett samarbete med Wihlborgs fastigheter.