13 juli 2023

Finsta

Konstnären Finsta (Finn Hallin) har uppfört en muralmålning på fasaden till Stora Gråbrödersgatan 6 i centrala Lund.

Om konstnären

Finsta (Finn Hallin) är född 1978 och uppvuxen i Lund, nu baserad i Stockholm. Finsta har en masterexamen i grafisk design och illustration från Konstfack i Stockholm, 1999–2004. I mitten av 1990-talet började Finsta att måla ute i Lunds stadsrum, bland annat på de öppna väggarna bakom Smålands nation och på baksidan av Mejeriet, där ett porträtt av Miles Davis fortfarande går att skymta nästan 30 år senare.

Finstas karaktäristiskt konstnärskap är lekfullt och slagkraftigt med ett tydligt kommunikativt tilltal. Han rör sig enkelt mellan skilda medium som textil, måleri, skulptur och musik. Hans karakteristiska uttryck återfinns såväl i expansiva muralmålningar som i mer intima format och han varvar utställningar på konsthallar och museer med arbeten för internationella företag som det tevebaserade underhållningsprogrammet MTV, och sportbolagen Nike och FILA, för att enbart nämna några.

Sommaren 2022 visade Skissernas Museum den retrospektiva utställningen ”The Return of Finsta”. Utställningen var den första stora separatutställningen i Sverige och sammanfattade de 25 år som Finsta varit verksam som konstnär. Här kunde besökarna bland annat ta del av Finstas blackbooks – en form av skissböcker som är vanliga inom graffitikulturen – och därmed få en inblick i hur konstnären tänker kring och planerar sitt arbete.

Om konstverket

På en stor fönsterlös sidogavel på Stora Gråbrödersgatan 6 i centrala Lund har Finsta uppfört en ny muralmålning. Arbetet påbörjas den 3 juli och blev klart den 13 juli 2023. Projektet är ett samarbete med Paulssons Fastigheter, Finsta och Artscape. Det är initierat av Finsta och Paulssons Fastigheter, och projektleds av Artscape. LundART stöder projektet genom att vara med och bidraga till realiseringen.