Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kulturgaranti 2021

Ingenting är som det brukar. Den pågående coronapandemin har för tillfället stoppat alla fysiska besök i konsthallen. Kulturgarantin utkommer därför som ett helt digitalt material i år. För även om ni inte kan komma till oss, vill vi gärna komma till er!

Kulturgaranti för elever i årskurs 8

Välkomna att ta del av ett fantasieggande konstnärskap. Kulturgarantin består i år av en intervju och en workshop med konstnären Andreas Johansson. I intervjun berättar Andreas om sitt konstnärliga arbete med pop-up och collagetekniker, och i workshopen visar han hur tvådimensionella ytor kan förvandlas till tredimensionella rum med hjälp av två enkla tekniker.

Om konstnären Andreas Johansson

Andreas konstverk föreställer ofta platser som inte finns i verkligheten. Genom att klippa itu och foga samman fotografier av olika verkliga platser skapas det nya. Även om platserna i konstverken är påhittade känns de verkliga för Andreas. I sitt verk From where the sun now stands (2012) har han försökt att återskapa ett känt skateställe i USA som han drömde om som liten kille.

Andreas Johansson är född och uppvuxen i Växjö men bor idag i Malmö. Förutom att arbeta som konstnär arbetar han också som lärare. Andreas är en av de fem konstnärer som deltog i utställningen Vilande mängd på konsthallen, 28 november 2020 till 21 februari 2021. I utställningen deltog konstnärer som bor och verkar i vår omedelbara närmiljö.

Se mer från utställningen Vilande mängd

Du kan också besöka Andreas hemsida om du vill ta del av fler verk.

Om materialet

Material för att genomföra workshopen: Penna, sax, linjal, en vanlig bestickskniv (relativt ovass), skalpell och/eller brytbladskniv, underlag att arbeta på, lim. Papper och fotografier, teckningar eller bilder av valfritt motiv och storlek. Det går bra att arbeta med vanliga vita A4-papper såväl som mindre som större utskrivna bilder, teckningar och fotografier.

Workshopen är 15:30 minuter. Vi rekommenderar att läraren ser workshopen en gång innan den genomförs med eleverna. Workshopen kan utföras både i klassrum och hemma om distansundervisning råder.

Intervjun är 07:25 minuter.

Kopplingar till läroplanen: Bildämnet, fokus på komposition, rumslighet, två- och tredimensionalitet.

Kontakt

Paula Ludusan Gibe, kurator förmedling
E-post: paula.ludusangibe@lund.se

Elin Aspeklev, guide
E-post: elin.aspeklev@lund.se

Andreas Johansson, iklädd svart mössa och rutig skjorta.
Andreas Johansson.
Andreas Johansson, iklädd svart mössa och rutig skjorta står framför en stor bok som är uppslagen.
Närbild på konstverket, med en stentrappa målad med graffitti i förgrunden.
Närbild på konstverket som är en stentrappa placerad ovanpå en uppslagen bok.

Hjälpte informationen på denna sida dig?